Nende rohkem kui kahekümne aasta jooksul, mil ma olen andnud erinevaid kursusi, on minu poole pöördutud pidevalt kaalumuredega. Lisaks krija hatha joogale olen otsinud abi oma õpilastele kõikvõimalikest allikatest. Järgnev postituste seeria on valik võtetest, mida pakuvad maailma tipud selles vallas.

Sädeme leidmine /Finding the Spark/- üks kõige võimsamatest strateegiatest ükskõik millise inimliku probleemi lahendamiseks

See on võte, mis annab inimesele tagasi tunde mida tähendab olla ehe, annab tagasi usu oma arukusse, headusesse ja jõusse, võimesse selgelt oma probleemile otsa vaadata ja sellest läbi murda. Lahenduse võti on kindel teadmine, et kedagi pole isiklikust väest ja tarkusest ilma jäetud; kui su elus on mõni valdkond, mis sulle krooniliselt haiget teeb (ülekaal näiteks), siis mingil põhjusel sa lihtsalt ei kasuta oma võimet asju muuta, sa ei mäleta enam, et sa seda oskad, sa ei usu enam endasse.

Igasuguse coachingu alustalaks on inimene läbi küsimuste arukuse juurde tagasi tuua, anda tagasi selgus, julgus ja konkreetsed toimivad strateegiad.

Iga ülekaaluline on endas maha matnud mingi eheda osa…

Tony Robbinsi kogemustel elavad ülekaalulised tihti (endalegi teadvustamata) ärevuse ja hirmu seisundis, nad on mingi mineviku trauma tagajärjel endale keelanud eheduse, maha matnud isegi võimaluse et päriselt rahulolev ja õnnelik olla ja varjavad seda paraheaduse ja leebuse maski all- et ainult mitte juurde haiget saada. Sageli kaasneb sellega ka halli hiirekese sündroom.

Kõik vajadused, mis elus rahuldamata jäävad, püütakse kompenseerida toiduga.

Selline elu ei ole inimesele kohane (this is not way to live!)

Hea uudis on see, et lahendus on otse siin ja kohe praegu. See ei nõua meeletut tahtejõudu ja terasest närve, see nõuab vaid teatud lihtsate sammude järgimist, mis annavad dramaatilisi tulemusi. Siin pole sisulist vahet, tahad sa kaotada kaks või kakskümmend kilo, põhimõte on alati sama- tuleb vaid avastada ja läbi murda tõelisest takistusest, mis ei luba täiel rinnal elada, endale tagasi võita emotsionaalne vitaalsus ja elujanu.

Läbi aastakümnete nõtke ja saledana püsimiseks on kindlasti oluline koht toitumisel ja liikumisel, ometi pole see kaugeltki kõik.

Su välimus ja vitaalsus sõltub peamiselt sellest, kui ausalt sa oma elu elad.

Kas sa julged igale oma eluvaldkonnale otsa vaadata, kas sa elad  eesmärgi ja rahuloluga või oled mõnes elu osas kinni jooksnud piirangutesse… ja seda juba pikemat aega? Kui sa mingil põhjusel aktsepteerid rahulolematust normina, siis midagi sinust kangekaelselt tõrgub probleemi tuumale otsa vaatamast ja on tõmbunud tagasi, kaitsesse, peitu, on  ebakindel ja hirmunud, tunneb end väärituna… ja sööb, et leida lohutust, turvatunnet, et kasvõi natuke aegagi oleks hea olla. Tuttav? Mõnele omal viisil isegi meeldib olla ärevuses, see on vähemalt natuke elusam tunne kui igavus, tuimus ja apaatia.

Kolm sammast püsivaks kaalulangetamiseks

… on saladus, mille mõistmisel avaneb võimalus loomulikuks, püsivaks ja dramaatiliseks salenemiseks.

1. sammas – fookus; millele sa oled päevast päeva keskendunud?

On see midagi konkreetset, mida sa saad teha või muuta, midagi, mis allub sinu kontrollile, midagi kaasakiskuvat ja huvitavat? Või uitad sa udustes unelmates või ebakindlustes? Või tegeled suure osa päevast enesehaletsusega? Kahetsusega? Kas sulle on kristallselge, mida sa tahad kogeda ja korda saata tänasel päeval, või ebaled sa hirmudes?

2. sammas on võtted ja strateegiad.

Kui sa tahad olla edukas ükskõik milles, pead sa selgelt teadma, millised strateegiad töötavad ja millised ei tööta.

Millist emotsiooni sa kasutad, et saleneda? Ärevust? (!)

3.sambaks on sisemiste konfliktide lahendamine

Selle esimeseks sammuks on mõistmine, et sa kasutad toitu kõikide nende asjade aseainena, mida sa elult pole julgenud küsida. Paraku pole ükski toit piisavalt hea ega ükski kogus piisavalt suur, et sinu elusalt maha maetud unistusi kompenseerida.

You use food to manage things that food can’t fix / Cloe Madanes /.