Kooskontraktsioon vallandab enesetervendamismehhanismi.

Et saada vabaks mingist spetsiifilisest valust või pingest kuskil, tuleb vabastada selle valu põhjus – energia takerdumine nadis (energiakanalis) ja sellest põhjustatud häired vereringes ja närviinnervatsioonis.

Lahenduseks on alati isomeetriline aktiivne venitus – kooskontraktsiooni fenomen. Kasutades võimalikult paljusid lihaseid, paned sa nad pingestuma haige koha ümber kõikides suundades, kõikehõlmavalt. Kui teed seda täpselt ja õigesti, vallandub kahjustunud piirkonnas võimas enesetervendamismehhanism, vabanevad pinged molekulaarsel tasandil ja valu leevendub või taandub kahe minuti(!) jooksul.

Osteopaatias on kuldreegel – struktuur valitseb funktsiooni üle, ehk kus iganes keha nutab, tuleb vabastada struktuur – sidekude – stressist.

Käte ja õlgade vaevuste puhul on esimene ravivõte ülilihtne.

Mine põrandal küünarnukkidele ja põlvedele toetudes lauda imiteerivasse asendisse, põimi käed sõrmseongusse ja hakka ettevaatlikult tõstma põlvi, nii et lõpuks tekib kehast püramiidi imiteeriv kolmnurk, milles toetud küünarnukkidele ja kikivarvastele.Selline asendisse liikumine tekitab õlaliigestele järjest kasvava raskuse. Eespool mainitud imelise mõjuga kooskontraktsioon tekib nii automaatselt.

Järgmise sammuna hakka küünarnukkidel aeglaselt ja sujuvalt ette-taha kiikuma, sünkroniseerides seda sügava hingamisega – nelja sekundi jooksul sisse hingates liigu ettepoole, sama pikalt välja hingates taha, jalgade suunas, nii kaugele kui liigesed lubavad. Tee seda umbes kümme korda.

Kui valu on väga tugev, põletik kaugele arenenud…

…siis ära põlvi tõstma hakka, vaid eelmise harjutuse lauda imiteerivast algasendist luba õlgadel liikuda alla kõrvadele lähemale ja siis vastassuunas, nii kõrgele üles kui võimalik. Nelja sekundi vältel üles liikudes hinga sügavalt sisse, alla liikudes sama pikalt välja.

Nii mõned päevad end ravides põletik taandub.

Et õlgade ja kätega seotud probleemid jäädavalt kõrvaldada, tuleb kasutada natuke võimsamaid võtteid, sellest siis järgmisel nädalal.